Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορείς να κάνεις για να μείνεις ψυχικά υγιής.
-Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο.


Λόγω καταστάσεων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στην ψυχική μας υγεία αλλά και το να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να ζητάμε βοήθεια, όταν νιώθουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας.

Ωστόσο, μια παράμετρος της ψυχικής υγείας με την οποία λίγοι ασχολούνται, είναι και η πρόληψη. Κι όμως, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, ώστε να έχουμε ψυχική ευεξία.

Είναι ιδιαίτερα περίεργο το ότι στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ιατρική περίθαλψη είναι αρκετά καλή και ότι αρκετά δολάρια δαπανούνται στην υγεία και στην πρόληψη γενικότερα, η προληπτική ψυχική ευεξία δεν είναι ένας τομέας που λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται.

Πολλοί κάνουν προληπτικές εξετάσεις για την καρδιά ας πούμε, μετράνε την πίεσή τους, την χοληστερίνη και άλλα. Άλλοι κάνουν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο ή χρησιμοποιούν μεθόδους πρόληψης από τη νόσο. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε ετήσια check-ups για πολλές ασθένειες, ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισής τους και να μείνουμε σε καλή φυσική κατάσταση. Αν και ξέρουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, δεν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις για την ψυχική μας υγεία.

Τι γίνεται όμως με το πιο πολύτιμο όργανό μας, τον εγκέφαλο; Όταν βιώνουμε χρόνιο άγχος, τότε ο εγκέφαλός μας πλήττεται σημαντικά. Ξέρουμε επίσης ότι η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο τον εγκέφαλό μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας και το ενδεχόμενο να ζήσουμε αρκετά χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν και ξέρουμε πως υπάρχει τρόπος να προλάβουμε ορισμένες ψυχικές ασθένειες, είμαστε πίσω στο να εφαρμόζουμε τις εν λόγω πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή.

Τι είναι όμως εκείνο που αυξάνει το ενδεχόμενο να νοσήσουμε ψυχικά; Εκτός από γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν και άλλοι, εξωτερικοί. Από την κακοποίηση, το bullying στο σχολείο, το χρόνιο στρες, ένα σοκ, την κακή οικονομική κατάσταση, μέχρι την κακή διατροφή και την έλλειψη ύπνου, ή την έλλειψη υποστήριξης και επικοινωνίας. 75% των ψυχικών ασθενειών εμφανίζονται μέχρι τα 24 μας χρόνια και για αυτό, η πρόληψη από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή μας, είναι σημαντική.

Υπάρχουν ειδικά προγράμματα σε ορισμένα σχολεία για παράδειγμα, για να μειωθεί το bullying ή ειδικές συνεδρίες σε παιδοψυχολόγους ώστε να επικοινωνούμε καλύτερα με τα παιδιά μας. Τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying, είναι πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, είτε σε μικρή ηλικία, είτε στην ενήλικη ζωή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την επαγγελματική εξουθένωση, το burnout δηλαδή, ως επίσημη αιτία εμφάνισης κάποιας ψυχικής ασθένειας. Οι χώροι εργασίας, συχνά είναι στρεσογόνοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αποδοτικότητά μας. Ωστόσο, εκείνες οι εταιρείες που έχουν αντίστοιχα προγράμματα για πιο ισορροπημένους εργαζόμενους, είναι συνήθως πιο κερδοφόρες.

Προσωπικά όμως ο καθένας μας, μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα προληπτικά από μόνος του, ώστε να θέσει ως προτεραιότητα την ψυχική του υγεία. Η κακή διατροφή γεμάτη λιπαρά και σάκχαρα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Επομένως, το να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή θα τον βοηθήσει ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε κάποια εγκεφαλική νόσο ή σε μια ψυχική ασθένεια.

Επιπλέον, ξέρουμε ότι η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Η άσκηση και γενικότερα η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά. Η αερόβια άσκηση για 30 λεπτά την εβδομάδα έχει άμεσα αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία, αλλά και στην γενικότερη φυσική μας κατάσταση.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ύπνος. Το να κοιμάσαι 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, θα σε βοηθήσει να έχεις πνευματική διαύγεια και ευεξία.

Το να αποφεύγεις το αλκοόλ, το κάπνισμα όπως και τις εθιστικές ουσίες, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Η νικοτίνη είναι ναρκωτικό και η έλλειψή του, μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή του.

Μια άλλη παράμετρος αναφορικά με την ψυχική μας υγεία, είναι η επικοινωνία. Το να μην έχει κάποιος υποστήριξη από το περιβάλλον του ή το να νιώθει μόνος, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή να εντείνει τα συμπτώματα ενός ασθενή.

Αυτός ο παράγοντας είναι πολύ σημαντικός ειδικά για τους ενήλικες. Προσπαθώντας να έχεις έναν κύκλο επαφών, και το να επικοινωνείς με τους οικείους σου καθημερινά θωρακίζεις την υγεία σου. Μια πρόταση που θα σε ωφελήσει και κοινωνικά και ψυχολογικά είναι ο εθελοντισμός γιατί το να προσφέρεις, θα σε γεμίσει με θετικά συναισθήματα.

Τέλος, αλλά ενδεχομένως το πιο σημαντικό είναι να χτίσεις ο ίδιος αντοχές απέναντι στο άγχος και το να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Ψάξε για τεχνικές χαλάρωσης που σε ωφελούν όπως ο διαλογισμός ή οι βαθιές αναπνοές και μην διστάσεις να τις εφαρμόσεις όποτε το χρειάζεσαι. Όταν νιώσεις ότι η κατάσταση που βιώνεις σε γεμίζει άγχος το οποίο δεν μπορείς να διαχειριστείς, τότε πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ώστε να σε βοηθήσει ανάλογα.

Οι ερευνητές στον τομέα της ψυχικής έρευνας κάνουν αδιάκοπες μελέτες ώστε να βοηθήσουν τον καθέναν από εμάς, από την άλλη όμως, το να εφαρμόζει ο καθένας από εμάς προληπτικά μέτρα για την ψυχική του ευεξία είναι απαραίτητο για να παραμείνει υγιής.

Διάβασε ακόμα:

Ψυχική Υγεία: Είναι Καιρός Να Περάσουμε Από Την Άγνοια Στη Δράση

Η διατροφή σου επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Author(s)

  • Gail Saltz

    Ψυχίατρος, Συγγραφέας

    Η Dr. Gail Saltz είναι ευρέως γνωστή για το έργο της στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η ίδια, έχει γράψει αρκετά βιβλία τα οποία έχουν γίνει bestsellers και κατά καιρούς, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές στην τηλεόραση ώστε να βοηθήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί να βρει την ψυχική του ισορροπία.